Nisse Hellberg
  HemBiografiDiskografi WebshopKalenderGästbokWilmer X hemsidafacebookspotify
 

 
Nisse Hellberg

Flod av eld (Metronome)

Kilauea på Hawaii är världens mest besökta vulkan. En som varit där och i den sett mer än flytande lava och naturens kraft är Nisse Hellberg. Till nya albumet ?Flod av eld? hittade han såväl albumtitel som symboliken till titellåten vid den krater som senast i början av 2011 presenterade markanta utbrott.

?Det kan tyckas som ännu en kioskdeckartitel från mig. Men här finns det en verklig upplevelse bakom. Jag var där runt förra årsskiftet och det var bara två veckor efter ett stort utbrott. En vulkan innebär oändlig symbolik som fungerar på många plan där den pyser och glimmar. Flöden av ilska, flöden av kärlek. Jag är även oändligt tacksam att mitt musikflöde aldrig upphör. Resor ger så mycket idéer. På Hawaii är det dessutom extra tacksamt eftersom allt är så snällt. Inte ens vulkanerna är farliga??

?Flod av eld? är det fjärde albumet i en svit soloalbum som Hellberg inledde med ?Snackbar blues? år 2006. Det som då av många tolkades som en paus från hans så framgångsrika och folkkära grupp Wilmer X har utvecklat sig till en ytterst framgångsrik rootsresa på egen hand.

Såväl ?Snackbar blues? som uppföljarna ?En tiger i tanken? och ?En modern man? har nått guldskivenivå och mer och placerat sig topp 10 på albumlistan. Hösten 2010 underströks suget efter Nisses blågula/rödgula sväng när samlingen ?Tufft jobb? som bäst låg fyra på samma lista och även belönades med en guldskiva.

Det nya albumet är inspelat med samma team som gjort de senaste tre albumen. Men det har hänt en del musikaliskt sedan sist. Nisse Hellberg säger:
?Förra plattan var ju helt akustisk. Nu är det inte alls så. Det är tyngre. Lite mustigare. Lite mer ?Wilmerskt? kanske. Jag färgades nog av att vi gjorde några spelningar i somras. Det är inte så uppenbart ?rockabilly? som de tre senaste. Det lutar sig ofta mot Stones/NRBQ/Nick Lowe-axeln. Gitarrerna har skruvats upp lite mer. Det är ståbas men i flera låtar hör man inte ens att det är så. Förra plattan var ju helt akustisk. Nu är Niklas Medin med på orgel. Sven Zetterberg finns också med. Den som känner till Sven kan ana hur det låter?.

Något som ofta uppmärksammats kring de tre senaste albumen är inslagen av något mer påtagligt ?svenskt? i Hellbergs musik. Själv tycker han att denna analys är lite överdriven:
?Jag har alltid och kommer alltid att översätta angloamerikansk rootsmusik. Jag är alltid en turist i musiken. Jag försöker aldrig att låtsas vara engelsman eller amerikan, försöker aldrig imitera en truckdriver om jag exempelvis lånar från country. Jag är en svensk, en skåning. Det är blandningen och det perspektivet som är det unika. Folk glömmer att när jag gjort exempelvis ?34:an? så är det en amerikansk låt från början?.

Om texterna på det nya albumet säger han:
?Jag skildrar verklighet. Men många sorters verklighet. Det kan vara klacksparkar och partystämning som i ?Kan inte sätta stopp?, låten som kanske mest liknar förra plattan. I andra låtar är jag mer ?politisk? om man vill beskriva det så. Som i ?Tabu café? som handlar om hur folk kan hylla det mångkulturella samhället en trevlig kväll på stan, för att dan därpå vilja kasta ut de som ger oss det mångkulturella. Jag har många gånger blivit häpen över det. ?Nittionio och bara en kvar? har fötts ur det som hänt i Tunisien, Egypten och senast Libyen. Men det är inga klagovisar, inte knastertorrt. Det är rocklåtar med partystämning.

Nisse Hellbergs far gick bort förra året. Han tror att processen att gå genom det denne lämnade kvar har påverkat även texterna på ?Flod av eld?:
?Jag har sålt två föräldrahem det senaste året. Har sorterat ut det som funnits kvar där. Rotat bland gamla papper och fotografier. Den processen har färgat texterna. Gjort dem ännu mer konkreta. Jag vill att varje textrad ska bära frukt och beröra. Har försökt spetsa uttrycken, få bort tugg som inte leder någonstans?.

Nisse Hellberg turnerar senare i år. Premiären för det nya vulkanutbrottet blir på Palladium hemma i Malmö 20 oktober.

SLUT.
© United Stage Artist, all rights reserved.
Besökare Online: 1 . Idag: 1. Totalt: 196328.
Hemsidan är gjord av Kreativ Kraft.